De droge huid

De droge huid (xerosis) oorzaak en tips

Een gezonde huid voelt zacht en glad aan, niet droog of ruw en vet; het heeft een hoogwatergehalte en een laag sebumgehalte. Belangrijk daarvoor is een intact en goed functionerend stratum corneum (bovenste huidlaag) dat een normale samenstelling bevat van ceramides (50%), cholesterol (25%), vrije vetzuren (15%), cholesterolsulfaat en cholesterolesters. Deze samenstellingen vormen een cement laag tussen je huidcellen. Als deze samenstelling in de goede verhouding is functioneert de huid als een barrière en gaat waterverlies tegen. Als er veel water verloren gaat bijvoorbeeld bij een verkeerde samenstelling of een verdunning van je huid wordt je huid dus droog (xerosis). 

Wat maakt de huid extra gevoelig voor uitdroging? 

Het cement tussen je huidcellen kan verwijderd worden door; frequent contact met water, zeep, afwasmiddelen, schoonmaakmiddelen, te warm douchen en te lang baden. In de winter wanneer de luchtvochtigheid laag is (‘’schrale wind’’) droogt de huid sneller en meer uit dan in de zomer. 

Wat te doen tegen een droge huid? 

De huidbarrière kan herstelt worden door crèmes te gebruiken met huideigen lipiden zoals ceramides en vetzuren. Cosmetische crèmes zijn daarvoor geschikt, tenminste wanneer ze voldoende vet bevatten. Lotions en crèmes die teveel water bevatten “trekken zo lekker in de huid’’ bereiken het tegenovergestelde effect en drogen de huid nog sneller uit. Als de huid met regelmaat wordt ingevet wordt het vochtgehalte vanzelf vanuit binnenuit weer op peil gebracht. 

De SOS lijn van pHformula zijn zeer effectief voor deze huidindicatie.

Deze  crèmes geven een barrière voor de droge, zeer droge gevoelige huid en vormt een schild aan de huidoppervlak voor een superieure protectie. Ideaal voor de bescherming van de huid tegen wind, droogte of zonnebrand.

Auteur: Iris van Rijsoort